فهرست مطالب

مجله دانشکده پرستاری و مامایی مشهد
پیاپی 24 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نرگس طوقیان چهارسوقی، حسین کریمی مونقی، علی محمدحسن زاده صفحه 1
    مقدمه
    افزایش روزمره مسئولیتهای حرفه ای پرستاران، نیاز به قانونمند بودن حرفه را مطرح می سازد. عدم آگاهی از قوانین و مقررات حرفه ای، مشکلات متعددی برای پرستاران و سیستم بهداشتی- درمانی به وجود میآورد؛ بنابراین، یکی از مسئولیتهای مهم پرستار، آشنایی با قوانین و مقررات حرفه ای است.
    روش بررسی
    در این پژوهش، با مطالعه منابع کتابخانه ای و اینترنتی، مقالات و مطالبی که بیشترین ارتباط را با موضوع داشت انتخاب و علاوه بر آن، از پرسشنامه ای استفاده شد که پرستاران شاغل در بخشهای مختلف آن را تکمیل کردند.
    مروری بر مطالعات: پرستاران، بزرگترین گروه حرفه ای در سیستم مراقبتهای بهداشتی اند که نسبت به گذشته مسئولیت بیشتری را به عهده دارند؛ ازاین رو باید با قوانین حرفه ای خود آشنا بوده تا قادر به حل مشکلات حرفه ای، قانونی و اخلاقی باشند. عدم آشنایی با وظایف قانونی، احتمال خطا، سهل انگاری، جبران خسارت و مجازات را در پی خواهد داشت. در این بررسی آگاهی 40% از پرستاران از قوانین، ضعیف، 45% متوسط و 15% خوب برآورد شد. با توجه به این که سابقه کاری کارکنان بین 4 تا 19 سال بود، به نظر می رسد میزان اطلاعات پرستاران در این زمینه، بسیار کم باشد تا جایی که حتی برخی از کارکنان با، عدم آشنایی خود را با قوانین ابراز می کردند.
    نتیجه گیری
    . آشنایی جامعه پرستاری با علم روز و شرح وظایف تعریف شده، به پرستار کمک می کند، علاوه بر داشتن پشتوانه محکم، عملکردی بدون قصور و خطا داشته باشد.
    کلیدواژگان: قوانین و مقررات حرفه ای، کیفیت خدمات پرستاری، پرستاری و وضعیت موجود
  • مریم سادات شهشهانی، ندا میرباقرآجرپز، محمد آقاجانی صفحه 8
    زمینه و هدف
    در دهه اخیر با افزایش اهمیت ارتقا سلامت و پیشگیری از بیماری ها،تغییرات شگرفی در نظام ارائه خدمات بهداشتی ودرمانی ایجاد شده است ونقش متخصصین شاغل در نظام را تغییر داده است؛و درابن میان نقش پرستاران که بیشترین تعداد اعضا تیم سلامت را تشکیل می دهند نیازمند اصلاح اساسی بوده است.نقشها وعملکردهای پرستاران حرفه ای در تمام کشورها تفاوت داشته و درحقیقت نقش و عملکرد پرستاران در هر کشور متفاوت است،ولی در کل تمامی پرستاران دارای نقشهای کلیدی مشابهی هستند که با توجه به شرایط وفرهنگها ایفا می نمایند.پژوهش حاضر جهت بررسی نقشها وعملکردهای پرستاری در نظام ارائه خدمات بهداشتی ودرمانی درایران انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه ترکیبی است که درسالهای1386-1384در سه مرحله انجام شد.درمرحله اول نقشها وعملکردهای پرستاری از طریق کتابخانه وسایتهای جهانی،استخراج گردید.در مرحله دوم،نظرات 15 نفر از صاحبنظران شهر اصفهان در ارتباط با نقشهای پرستاران در قالب پرسشنامه ای باز جمع آوری شد.سپس در مرحله سوم با بهره گیری از نتایج مراحل اول ودوم،پرسشنامه ای جهت نظرسنجی کشوری در مورد نقشها وعملکردهای پرستاری درایران تهیه و به 64 نفر داده شد.نتایج با روش آمار توصیفی تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج مراحل اول و دوم13نقش عمومی برای تمامی پرستاران درنظر گرفته شد.6نقش با اجماع70٪ به بالا مورد قبول قرارگرفت؛و از58عملکردی که برای این13نقش در نظر گرفته شده بود،تنها17عملکرد به عنوان عملکردهایی که در حال حاضر ایفا می-شود،بیان شد.
    نتیجه گیری
    در مجموع با توجه به تغییرات در نظام ارائه خدمات بهداشتی ودرمانی کشور هماهنگ با جهان،جهت ارتقا حرفه و بهداشت جامعه،پیشنهاد می گردد که برای فعالیت صحیح و علمی پرستاران براساس علم روز و نقشهای اصلی تدابیر مناسب توسط برنامه ریزان بهداشتی اندیشیده و به مرحله اجرادرآید.
    کلیدواژگان: پرستاری، نقش، عملکرد، نظام ارائه خدمات بهداشتی ودرمانی
  • زهره کشاورز، معصومه سیمبر، علی رمضانخانی صفحه 19
    زمینه و هدف
    ورزش و فعالیت بدنی یک رفتار ارتقاء سلامت است. تئوری رفتار برنامه ریزی شده چارچوب مفیدی برای درک رفتار بهداشتی بوده و تلفیق این تئوری با سازه خودکارآمدی توان پیشگویی کنندگی تئوری را افزایش می دهد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک رویکرد کیفی به شیوه بحث گروهی متمرکز و بر پایه «مدل تلفیقی رفتار برنامه ریزی شده و خودکارآمدی» است که روی 70 نفر از زنان کارگر 20 تا 45 ساله شاغل در کارخانجات شهرک صنعتی عباس آباد پاکدشت صورت پذیرفت. نمونه گیری مبتنی بر هدف انجام شد.
    یافته ها
    اکثرا«ورزش را عامل سلامتی جسم و افزایش بهره وری و تولید؛ و تعدادی کار کردن و قدم زدن در حین کار را ورزش قلمداد نمودند. فرهنگ حاکم بر جامعه، اهمیت به نظر دیگران خصوصا» همسر و خانواده، الگو برداری از والدین و ترجیح ورزش گروهی مهمترین هنجار ذهنی گزارش گردید موانع عدم مشارکت در فعالیت های ورزشی، نداشتن انگیزه و تنبلی، خستگی و بی حوصلگی، فرصت کم، دسترسی محدود به امکانات ورزشی و نداشتن پول کافی تلقی گردید. ایجاد دسترسی به مکانهای ورزشی از جمله موارد افزایش خودکارآمدی زنان در برنامه ریزی برای ورزش قلمداد گردید. اکثریت زنان کارگرذکر نمودند که قصد انجام ورزش در ماه های آینده را ندارند.
    نتیجه گیری
    با طراحی آموزش هایی پیرامون فواید ورزش و تسهیل دسترسی ها می توان گامی بسوی ارتقاء سلامت زنان کارگر در جامعه برداشت.
    کلیدواژگان: ورزش، زنان کارگر، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، خودکارآمدی
  • رقیه نظری، محمود حاجی احمدی، سوسن ساعتساز، رزیتا رضایی صفحه 31
    زمینه و هدف
    ورزش و فعالیت بدنی یک رفتار ارتقاء سلامت محسوب می گردد. تلفیق تئوری برنامه ریزی شده با سازه خودکارآمدی توان پیشگویی کنندگی تئوری را افزایش می دهد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک رویکرد کیفی به شیوه بحث گروهی متمرکز و بر پایه «مدل تلفیقی رفتار برنامه ریزی شده و خودکارآمدی» است که روی 70 نفر از زنان کارگر 20 تا 45 ساله شاغل در کارخانجات شهرک صنعتی عباس آباد پاکدشت صورت پذیرفت. نمونه گیری مبتنی بر هدف صورت پذیرفت. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا به شیوه قراردادی انجام شد.
    یافته ها
    اکثرا ورزش را عامل سلامتی جسم و افزایش بهره وری و تولید؛ و تعدادی کار کردن و قدم زدن در حین کار را ورزش قلمداد نمودند. فرهنگ حاکم بر جامعه، اهمیت به نظر دیگران خصوصا«همسر و خانواده، الگو برداری از والدین و ترجیح ورزش گروهی مهمترین هنجار ذهنی گزارش گردید موانع عدم مشارکت در فعالیت های ورزشی، نداشتن انگیزه و تنبلی، خستگی و بی حوصلگی، فرصت کم، دسترسی محدود به امکانات ورزشی و نداشتن پول کافی تلقی گردید. ایجاد دسترسی به مکانهای ورزشی از جمله موارد افزایش خودکارآمدی زنان در برنامه ریزی برای ورزش قلمداد گردید. اکثریت زنان کارگرذکر نمودند که قصد انجام ورزش در ماه های آینده را ندارند.
    نتیجه گیری
    با طراحی آموزش هایی پیرامون فواید ورزش و تسهیل دسترسی ها می توان گامی بسوی ارتقاء سلامت زنان کارگر در جامعه برداشت.
    کلیدواژگان: ورزش، زنان کارگر، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، خودکارآمدی
  • قدرت اخوان اکبری، پوران اخوان اکبری صفحه 38
    زمینه و هدف
    سزارین یکی از شایع ترین اعمال جراحی محسوب می شود. تیوپنتال سدیم و پروپوفول دو داروی مورد استفاده در القاء بیهوشی می باشند که اثرات فارماکولوژیکی و فارماکودینامیکی متفاوت دارند. متغیرهای همودینامیک مثل تعداد ضربان قلب و فشار خون بیمار می تواند معیاری برای تاثیر دارو بر شرایط همودینامیک بیمار باشد و هدف مطالعه حاضر مقایسه دو داروی پروپوفول و تیوپنتال سدیم از نظر تاثیر بر وضعیت همودینامیک مادر و معرفی داروی مناسب تر برای القاء بیهوشی در سزارین می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع کار آزمایی بالینی دوسوکور بوده و بر روی 60 نفر از زنان حامله کاندید سزارین که در کلاس I یا II ASA بودند انجام گردید. نمونه ها بصورت تصادفی ساده در دو گروه 30 نفره دریافت کننده تیوپنتال سدیم mg/kg 4 و پروپوفول mg/kg 2 قرار گرفتند. شرایط همودینامیک بیماران قبل و بعد از القاء و لوله گذاری تراشه و تا 12 دقیقه بعد از لوله گذاری اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی در نرم افزار آماری SPSS در قالب آزمونهای آماری T، مجذور کای و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین فشار متوسط شریانی در گروه تحت القا با پروپوفول 5/7± 40/92 و در گروه تحت القا با تیوپنتال سدیم 12/8±12/95 بود. همچنین میانگین ضربان قلب پایه در گروه تحت القا با پروپوفول، 13/8± 83/91 و در گروه تحت القا با تیوپنتال سدیم 19/11±33/98 بود. آزمون های آماری تفاوت معنی دار ی را بین حداکثر نوسانات ضربانات قلب و فشار خون بیماران دو گروه نشان نداد.
    نتیجه گیری
    تیوپنتال سدیم و پروپوفول به عنوان داروهای القای بیهوشی عمومی، تفاوت معنی داری از لحاظ تاثیر روی شرایط همودینامیک مادر در موقع لوله گذاری تراشه طی جراحی سزارین ندارند و می توان بسته به شرایط و تجربه متخصص بیهوشی، از هر دو دارو برای القاء بیهوشی در سزارین استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تیوپنتال سدیم، پروپوفول، بیهوشی عمومی، سزارین
  • نجمه ولی زاده زارع، فاطمه اسدی، اعظم فاضل صفحه 44
    مقدمه
    قرص فرمالدئیدیکی از روش های رایج استریلیزاسیون سرد است که به وفوردراتاق های عمل استفاده می شود.کاربردغیراصولی آن سبب تحریک شدید چشم، سیستم تنفس و در نهایت کانسرریه می شود. لذااین تحقیق باهدف تعیین مقدارقرص فرمالدئید استفاده شده در استریلیزاسیون وسایل جراحی ومقایسه بااستاندارد انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی تحلیلی، برروی دیش های فلزی حاوی قرص فرمالدئید در بیمارستان های قائم (عج)، امام رضا(ع) و خاتم (ص)انجام شد.ابتدا قرص های داخل دیش شمارش شده و سپس با مقادیر استاندارد مقایسه گردید.پرسشنامه میزان اگاهی نیز توسط پرسنل تکمیل شد. از آمارتوصیفی وتحلیلی تی زوجی جهت آنالیزاستفاده شد.
    یافته ها
    96.3درصدازپرسنل آموزشی دررابطه با استفاده از فرمالدئید ندیده بودند. 3/59درصد هنگام استفاده یا تعویض آن عینک محافظ، دستکش و ماسک داشتند. هیچکدام از تهویه مناسب هنگام تعویض استفاده نکردند.آزمون تی زوجی اختلاف معنی داری بین مقدار فرمالدئید استاندارد و روتین با ضریب اطمینان 95% نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به عوارض بسیار زیاد فرمالدئید و بی توجهی به اصول صحیح استفاده، توصیه می شود فرمالدئید یا با روش های ایمن دیگرجایگزین شده ویاقبل استفاده، آموزش لازم داده شود.
    کلیدواژگان: قرص فرمالدئید، استریلیزاسیون
  • فروغ سادات مرتضوی، آرش اکابری صفحه 61
    زمینه و هدف
    معنویت یک روش انطباق و سازگاری با شرایط بحرانی است. نیایش یکی از راهکارهای مهم برای کاهش تنش؛ استرس و اضطراب می باشد و موجب سازگاری فرد با شرایط سخت می شود. هدف از این پژوهش بررسی باورهای زنان باردار در مورد نیایش می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 400 زن باردار بستری جهت زایمان انجام شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل حاملگی اول، جنین زنده و داشتن سواد خواندن و نوشتن بود. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد شده اعتقادات مذهبی حاوی سه دسته سؤال مربوط به فعالیت های مربوط به نیایش، تجربه و نگرش نسبت به نیایش بود. از اعتبار محتوی و ضریب آلفا کرونباخ برای تعیین اعتبار و پایایی پرسشنامه استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار Spss و آزمون های آمار توصیفی و همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    بطور میانگین زنان مورد بررسی 7/84 درصد نمره کل مربوط به نگرش نسبت به نیایش؛ 70 درصد نمره کل مربوط به تجربه و 73 درصد نمره کل مربوط به فعایت های مربوط به نیایش و در مجموع 77 درصد نمره کل پرسشنامه را بدست آوردند. بین فعالیت های مربوط به نیایش با سن زنان (008/0 P<)، تجربه نیایش با سن و تحصیلات زنان (04/0 P<) و نگرش نسبت به نیایش با تحصیلات زنان همبستگی مثبتی بدست آمد(001/0 P<).
    نتیجه گیری
    نیایش یک روش مورد توجه زنان باردار برای انطباق با شرایط استرس زای حاملگی و زایمان است و با افزایش سن و تحصیلات زنان باردار گرایش به آن افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: درمان معنوی، شفای ایمانی، حاملگی
|
  • Toghian Charsooghi N., Karimi Moneghi H., Hassanzadeh A.M Page 1
    Background
    Nursing occupational responsibility increase necessity of occupational low. Having no information about occupational low, cause numerous problems for nurses and health system. Then knowing nursing lows is one of the most important responsibilities for them.
    Materials And Method
    In this study, the most relevant journals and documents chose by internet and library studies. Although a questioner was used to get nurses information in different wards.Review study: Nurses are the largest professional group in medical-health system that has more responsibilities than before. So they must be familiar with nursing professional lows to solve occupational, legal and ethical problems. Unawareness of legal duties, cause mistake, nursing negligence and punishment. In this study, nurse's low awareness was 40% low, 45% medium and 15% well. By notice to the years of working (4 to 19) it seems that their information was very low even some of them express their unawareness of professional low.
    Results
    Nursing society's family of new science and list of defined duties help nurses not only have powerful support but also do nursing care without malpractice and mistakes.
  • Shahshahani M., Mirbagher Ajorpaz N., Aghajani M., Hassanzadeh A Page 8
    Background
    In the recent decade, there has been a huge alteration in the healthcare delivery system as a result of the increase in the importance of improvement in health and prevention of diseases and the roles of the experts working in the system have been changed; among the mentioned roles, roles of the nurses having the most population among the members of the healthcare team, seriously need to be modified. The roles and functions of professional nurses are different in different countries, but they all have similar key roles and act upon their cultural conditions. The presented research work has been performed in order to study the roles and functions of nurses in Iran’s healthcare delivery system.
    Methods
    This research is a triangulation study which has been performed in 2005-2007, in three steps. In the first step, the roles and functions of nurses were extracted using library and world wide websites. In the second step, 15 experts from Isfahan have been asked for their comments on the roles and functions of nurses using questionnaires. In the third step, using the results of the first and second steps, a questionnaire have been prepared to collect the comments of 64 people on the roles and functions of nurses in Iran. The results have been analyzed by the descriptive statistics method.
    Results
    Considering the results of the first and second steps, 13 general roles have been considered for all nurses. 6 roles have been accepted with a consensus over 70%; among the 58 functions that have been considered for these 13 roles, 17 functions have been determined as the functions that are currently performed.
    Conclusion
    Generally, considering the changes in the nation’s health care delivery system along with the changes in the world, in order to improve the nursing profession as well as the social health, it is suggested that the health policies are based on up-to-date sources and principal roles that can provide the nurses with correct and scientific performance.
  • Keshavarz Z., Simbar M., Ramezankhani A Page 19
    Background
    Exercise and physical activity is considered a health promotion behavior and behavior are influenced by complex factors.. Theory of planned behavior is a useful framework for understanding health behavior and integration of the theory with self-efficacy can increase the predictive power of the theory.
    Methods
    This research is a qualitative approach based on the “Integrated Model of Planned Behavior and Self-efficacy”. Total 70 women aged between 20-45 works in industrial factories are chosen by purposeful sampling with maximum diversity to participate in focus group discussion. Credibility, dependability, confirmability and transferability were done. Data were analyzed by the conventional method of content analysis
    Results
    The majority of female workers attitude towards sport as a factor for mental and physical health and increase productivity and production. A number of women considered working and walking during the work as exercise. Dominant influence on society and culture on women exercise, importance of others such as wife and family, preference of group exercise within women were reported as women’s subjective norm. The most important barriers in women's exercise were motivation and laziness, impatience and fatigue, low opportunity, time and space limited access to sports facilities and locations and lack of money. Creating access to sports sites and facilities can increase the self- efficacy of women in the planning to exercise. Majority of female worker were not intending to do exercise in the coming months.
    Conclusion
    By training the benefits of exercise and providing accessibility to exercise especially at work can move toward a health promotion goal in female workers.
  • Nazari R., Rezaee R., Saatsaz S., Haji Ahmadi M Page 31
    Background
    In recent years, hand hygiene is easiest, cheapest and most effective ways to infection prevention. But the evidence does indicate that health workers do very poor hand hygiene practice. Therefore, this study describes intention and attitude of hand hygiene behavior and comparison of self-reported and observed hand hygiene behavior in healthcare professionals based on theory of planned behavior.
    Method
    153 health care workers (doctor, nurse and other therapists) in 4 circumstances of hand washing (totally 612 positions) were observed and how their behavior was reflected in the check list. Each of them responded a questionnaire based on the theory of planned behavior. The questions were developed in such a way that can be measured Perdue variables of the behavior:"subjective norms", "attitude", "perceived behavioral control" and "intention".
    Results
    HCPs were washed their hands in 194(31/7%) positions and more. This value was less than them self-reported (80/40%). Perdue variables predicted reported behaviors (P <0 / 05) but failed to predict the actual behavior (P >0 / 05).
    Conclusion
    This study suggests that actual performance of hand washing of HCWs was poor and less than their self- reported. The theory of planned behavior showed that institutions have been success to motivate and intention, but it is necessary that they use more serious strategies for monitoring and improving this important health behavior.
  • Akhavan Akbari G., Akhavan Akbari P. Page 38
    Background
    Cesarean is one of the most common surgery. Sodium thiopental and propofol are two populary used anesthetic induction agents that have different pharmacological and pharmachocinetic effects. Hemodynamic variables of patients such as heart rate and blood pressure are criterias for evaluation of drug effects on the patient's hemodynamic condition.The aim of this study is comparing the effects of propofo l and thiopental-Na as induction agents on the maternal homodynamic status.
    Methods
    In this double blind clinical trial study 60 pregnant women with ASA class I & II were studied. In a random way 30 patients received 2mg/kg propofol and the rest of them were given 4mg/kg of thiopental – Na. Pre and post-induction hemodynamic status of the patients were monitored noninvasively after tracheal intubations and during 12 minutes after that.Data were analyzed in SPSS software using descriptive and analytical statistics such as T-test, chi-square and ANOVA.
    Results
    The average mean of arterial pressure in group induced with propofol was 92/40 ± 7/5 and in group induced with thiopental 95/12 ± 8/12. The mean of basal heart rate in group induced with propofol was 91/83 ± 8/13 and in group induced with thiopental 98/33 ± 11/19. Statistical tests showed no significant difference between the maximum variations of heart rate and blood pressure in two groups of patients.
    Conclusions
    Thiopental and propofol have no significant differences on maternal hemodynamic conditions at the time of intubation during cesarean section and depending on conditions and experience of anesthesiologist both drugs can be used for induction of anesthesia in cesarean section.
  • Valizadeh N., Asadi F., Fazel A Page 44
    Background
    Formaldehyde tablet is one of the cold sterilization methods that commonly use in operating rooms. As incorrect usage of them can lead some problems like; sever eye and respiratory induce and lung canser. this search designed to compare the number of formaldehyde tablets that use for surgical sterilization with standard amount.
    Materials and Methods
    It was a descriptive, analytic survey. The samples obtain from metal container in Ghaem, Imamreza and Khatam hospitals that include formaldehyde tablets. The tablet of container counted and compare with standard amount. At the same time a questionnaire about staff knowledge completed. Data analyze was done by use of t-pair test.
    Results
    Almost all of staff (96.31) had not any education about how use the formaldehyde. About (60%) of staff use protective glass, gloves and mask when changed the tablets, and non of then use air conditioner at time. T- paired test shows a significant difference between routine and standard amount of formaldehyde tablets that use in this operating rooms.
    Conclusion
    As the formaldehyde has side effect, and there is less notification to correct use of this material, the replacement of it with a safety one like glutaraldehyde or education about how it use in a proper way, is recommended.
  • Mortazavi F., Akaberi A Page 61
    Background
    People facing crises situations tend to rely on the spiritual and religious backgrounds. Prayer is an important strategy for reducing tension, stress and anxiety and enables persons to adapt with difficult circumstances. Pregnancy and giving birth are stressful situations. The aim of this study is to investigate belief in prayer during pregnancy.
    Methods
    This is a descriptive study carried out on 400 pregnant women hospitalized in Sabzevar Mobini hospital. Inclusion criteria were first pregnancy, term, alive and being literate. Data was collected using a religious believes questionnaire which consist of 65 questions. This Questionnaire consists of three groups of questions related to prayer activities, prayer experiences and attitudes towards prayer. The validity and reliability of religious believes questionnaire was examined using content validity and alfa-kronbakh test respectively. Data was analyzed using spss software and statistical tests such as ANOVA, Pearson correlation and descriptive statistics.
    Results
    Women achieved 84.7% of total score of attitude towards prayer, 70% of total score of experience of prayer and 73% of total score of prayer activities and the overall score was 77%. There was a significant relationship between women age and prayer activities (p<0.008), women age and education and experience of prayer (p<0.04) and women education and attitude towards prayer (p<0.001).
    Discussion
    Among pregnant women prayer is a common method to cope with stressful situation of pregnancy and delivery.